Metaldanmarks højdepunkt for syvende år i streg, COPENHELL, løb af stablen den 23.-25. juni – tre dage med horn, lidt for dyre øl og masser af “tråd”. Selvom DUDE MANORs redaktionelle linje aldrig kommer til at ligge helt på niveau med programmet, så var vi dog selvfølgelig afsted – favoritter på redaktionen som NORMA JEAN, CONVERGE og BEARTOOTH havde fået lov til at snige sig med på plakaten, og når der samtidig kommer så mange go’e mennesker at hænge ud med, så var vi ikke i tvivl: vi skulle selvfølgelig afsted!

TORSDAG

Den ene halvdel af redaktionen kommer rigtig dårligt fra start, da jeg træder ud fra arbejdet og ser, at min cykel er blevet stjålet. Dette sætter lidt en dæmper på humøret, men samtidig har jeg jo også betalt til TRYG i et par år for en udvidet cykelforsikring, så hvorfor ikke udnytte den nu? Vi sætter i stedet nogle penge på Rejsekortet og rammer metroen til Christianshavn, hvor vi går i fælles flok derfra!

Første stop er på Hades-scenen, som er COPENHELLs næststørste – eller, det er faktisk forkert. Første stop er ølboden, hvor vi lige skal have bekræftes vores værste frygt: ølpriserne er lige så horrible som sidste år. Jo jo, metalfans tjener da ofte gode penge som renovationsmedarbejdere og IT-konsulenter, men derfor er 50,- for én fadøl (“men hey, du sparer fem kroner per øl ved at købe fem af gangen!”) alligevel ret meget. Oh well, Dankortet sidder altid løst på COPENHELL, så vi bipper og skynder os op på bakken – vi er endelig hjemme. De tyske powermetallere i BLIND GUARDIAN er i fuld sving nede på Hades, og vi har egentlig lovet BLASTBEAST-drengene (mest Søren) at tage ned at se dem, men som enhver festivalgænger ved, så er planer til for at blive fuldkommen ødelagt og ændret. Der er dog ikke tvivl om, at når powerballaden “The Bard’s Song”, som må være obligatorisk ved starten af enhver god D&D-kampagne, hvor heltene drager ud i det ukendte, så skal vi ned og stå arm i arm og synge med.

Efter dem spiller DROPKICK MURPHYS på den store scene, men det forsøger vi stille og roligt at ignorere (vi kan altid sætte THE DEPARTED på, når vi skal pleje tømmermænd efter festivalen).

Da klokken nærmer sig 17:30 begynder krisen at sætte ind. COPENHELL har nemlig smidt redaktionsfavoritterne NORMA JEAN og AUGUST BURNS RED på programmet cirka samtidig, og selvom vi tror på deres forklaring om, at de to bands individuelle tidsplaner desværre ikke kunne få puslespillet til at gå bedre op, så er det stadig superfrustrerende. Vi vælger dog at lægge ud med NORMA JEAN og så håbe på, at vi kan fange slutningen af AUGUST BURNS RED – de går på et kvarter efter og spiller efter al forventning et længere sæt.

NORMA JEAN er garant for som minimum en rigtig solid koncert, og det er da også det vi får denne eftermiddag. Bandet spiller effektivt sammen, og forsanger Cory Brandan har en fantastisk vokal, der spænder fra en DEFTONES-agtig sang til et gennemborende råb, som han hopper ind og ud af uden problemer. Sætlisten lægger ud med klassikeren “Blueprint for Future Homes” fra “Redeemer”, hvor denne skribent først rigtigt hoppede på NORMA JEAN-vognen, og derefter videre til “The Anthem of Angry Brides” fra “Meridional”, deres bedste skive.norma jean på copenhell 2016

Herfra kommer de godt rundt i deres bagkatalog og får også luftet “1,000,000 Watts” fra deres kommende plade, som allerede er en instant classic i denne skribents øjne. Hvorfor de skipper “Sword in Mouth, Fire Eyes” fra “Wrongdoers” forstår jeg dog ikke – det er virkelig et crossover-nummer, som ville gå rent ind på COPENHELL. Alt i alt spiller de en solid koncert, som dog ikke kommer helt op at ringe – en blanding af den trods alt lidt tidlige placering i dagens program og det, at de gør sig bedst på et spillested som BETA, medvirker til dette.

Jeg skrev et par afsnit oppe, at vi ville hoppe over og fange slutningen af AUGUST BURNS RED – det kom dog ikke til at ske. Så er det til gengæld godt, at vores husfotograf TORE KNUDSEN (stadig ikke single, tøser 😢) var på pletten – tjek de her fantastiske skud, som kun bidrager til vores ærgrelse over ikke at få dem set. Oh well!

Herfra er der ret meget fri leg for redaktionen, hvilket selvfølgelig indebærer crucial hangs på bakken, indtagelse af mad og så selvfølgelig flere øl – man må jo hyle med de ulve, man er iblandt. Vi fanger ALICE COOPER fra bakken, hvor vi kan høre, at han får spillet sine klassikere som “Poison”, “Feed My Frankenstein”, “School’s Out For Summer” – det går jeg i hvert fald ud fra, andet ville være fjollet.

20:30 er det tid til, at CONVERGE igen får sat gang i hardcorefolket. På det her tidspunkt har vejrguderne endelig opdaget, at COPENHELL faktisk er gået i gang, og sætter gang i et ordentligt regnskyl. Det afholder dog ikke folk fra at dukke talstærkt op, og som forventet holder CONVERGE heller ikke igen. Det er sjældent, at jeg lytter til dem i privaten, men live er de altid værd at se, og det er ikke anderledes i aften. Specielt guitarist/producer Kurt Ballou er direkte hypnotiserende at se på – den mands evner på den seksstrengede er out of this world .

converge på copenhell 2016

Regnen fortsætter, og hvis det ikke var fordi, at vi gerne lige vil fange WITH THE DEAD 00:15, så havde jeg nok have overvejet at trille hjem – eller, det ville jeg så ikke kunne, da min cykel som sagt var blevet stjålet, men man kunne vel altid lige undergrave den danske model og booke en Uber. Nåh, men SCORPIONS – I ved, dem med den der fløjte og “Winds of Change”, går på 22:30, og vi søger derfor ly for regnen under baren på bakken, hvor der heldigt nok er plads til, at man kan sidde. Samtidig holder baren ovenover os åbent, så vi kan holde os forsynede under hele koncerten. Hvordan den er? Åååh, det fanger jeg ikke helt – sikkert ganske fin?

WITH THE DEAD går på 00:15 – for de uindviede er det en tung omgang doom/sludge i stil med ELECTRIC WIZARD (de to bands deler da også medlemmer), og det passer perfekt til tidspunktet og ens sindstilstand på førnævnte. Her skal det ikke gå for stærkt – så længe, at vi kan stå og nikke med, så er det helt fint. Det er dog, dagens alkoholindtag i mente, ret begrænset, hvor meget af koncerten, der imprinter sig på langtidshukommelsen, men jeg er i hvert fald ikke skuffet! Nu er det dog også på tide at komme hjem.

FREDAG

Fredag er i år den dag for DUDE MANOR-redaktionen, hvor der absolut er mindst travlt. Kun BEARTOOTH er der sat et stort fedt kryds ved i det mentale program, resten bliver game time decisions afhængigt af selskab og humør. Det betyder da også, at vi først rammer festivalpladsen cirka 15:30, et kvarter før, at de går på. Jo, måske burde vi have været der til SÓLSTAFIR (går lige ind og tjekker, om jeg har sat accenttegnet rigtigt) og MONUMENTS, men du kan jo vitterligt ikke nå det hele, når du samtidig også skal forbi Torvehallerne og ha’ confit de canard-sandwich og Kronenburg-øl, som traditionen foreskriver på COPENHELLs andendag.

Nåh, hvorom alting er, så er de unge metalcore-dudes i BEARTOOTH det første navn, vi ser i dag, og bestemt et, vi har glædet os meget til, specielt fordi vi gik glip af dem sidste gang, at de var forbi København som opvarmer for BRING ME THE HORIZON. Det var dog ikke vores egen skyld (tro mig, vi prøvede alt hvad vi kunne at udnytte vores “presse”-credentials til at komme forbi køen), men nok om det – nu er de tilbage.

Vi får et rigtigt fint mix fra debutpladen “Disgusting” og dette års “Aggressive”, og det er tydeligt, at BEARTOOTH er et af højdepunkterne blandt det unge crowd på COPENHELL. Forsanger Caleb Shomos (har altid lyst til at skrive Shlomo) vokal er heldigvis også nogenlunde on point i dag, noget man ellers godt kunne have frygtet, hvis man har set et par live-klip med dem på YouTube. Desværre kan man ikke sige det samme om bassist Oshie Bishar, der leverer backup-vokaler, men rammer rimelig meget forbi de toner, han nok ellers er på udkig efter. Ærgerligt, når man tænker på hans forrige gig som forsanger i et af redaktionens absolutte yndlingsbands CITY LIGHTS – vi gætter på en off-dag! Alt i alt er det en ganske fin koncert, men en blanding af lidt sløj og lav lyd (et gennemgående problem på PANDEMONIUM-scenen i år) og det tidlige tidspunkt gør, at det ikke bliver den store metalcore-fest, som vi ellers havde håbet på. Oh well, godt de kigger forbi PUMPEHUSET til november!

Herefter har vi aftalt med vores venner hos BLASTBEAST.DK, at vi vil se det symfoniske metalband EPICA, der næppe kunne ligge mere væk fra denne blogs musiksmag, men med programmet denne dag i mente tænker vi, at vi da lige så godt kan svinge forbi. Det kommer dog ikke til at ske (og vi hører da også bagefter fra BLASTBEASTs Søren Weiss, der ellers har glædet sig rigtig meget, at det var en ret sløj koncert), da vi har helt glemt, at kun femten minutter efter starten af EPICA, nærmere præcis 18:30, er det tid til ENTOMBED AD!

ENTOMBED og ENTOMBED AD er ikke noget, som denne halvdel af redaktion rigtig lytter til på anlægget derhjemme – jeg foretrækker min Entombedcore lidt mere opdateret i form af HARMS WAY, NAILS og BLACK BREATH – men siden de er her i år, så skal de da i hvert fald ses! Med min manglende erfaring med deres bagkatalog i mente er det svært for mig at pointere præcist hvilke numre, der fungerer, men alt i alt er det en ganske fin koncert ¯_(ツ)_/¯ . Vi får headbanget, skubbet lidt til hinanden i pitten – lige, som det skal være.

Resten af dagen triller vi lidt rundt, spiser mad, drikker øl og hører lidt musik her og der. Der er ikke rigtig andet på programmet, som vi bare er nødt til at se – REDWOOD HILL er altid fede, men dem har vi godt nok også set en del gange efterhånden, så engang omkring midnat hopper vi i en Uber med retning mod Nørrebro.

LØRDAG

Vi har nået sidste dag på COPENHELL, og efter en veloverstået metalquiz, hvor Devilution er så søde at sponsorere en omgang gratis øl til at få os i gang igen, er vi at finde inde på pladsen lidt over 13 – mest pga. quizmesteren i førnævnte metalquiz meget gerne vil se TRIBULATION. Iklædt corpse paint er de måske ikke det første band, jeg ville smide på programmet kl. 13:15, men hey, jeg lægger jo heller ikke programmet! Vi står og lytter i et kvarters tid, men bliver ikke helt fanget, så away we go til madboderne.

HELHORSE gør det helt gedigent kl. 15:00 på Hades-scenen og kæmper bestemt ikke at få folk i gang efter to dages heftig headbanging og druk. Herefter spoler vi frem til kl. 16:30, hvor det er tid til rap-rock-koryfæerne i CLAWFINGERs tur til at indtage den store scene. Jeg husker, som nævnt i vores COPENHELL-opvarmer, mest bandet som noget ret underligt og bøvet musik, der dukkede op i de sene nattetimer på MTV i 90’erne. Ikke desto mindre fungerer det rigtig fint lige i dag i sommervarmen, hvor humøret er højt og bandet er klar på at have en fest. Iklædt et leopardprikket jakkesæt sørger forsangeren for at sætte gang i publikum fra start af, og det er ret så tydeligt, at de her drenge faktisk er et mindre højdepunkt hos en del blandt publikum. Min viden om deres bagkatalog er ret begrænset, men vi får da “Biggest & The Best”, “Do What I Say” og ikke mindst “Nigger”, hvor der lige bliver råbt lidt for meget med på “NIGGER!” et par enkelte steder blandt publikum.

Redaktionen hopper derefter lidt fra koncert til koncert, hvor vi møder forskellige venner, drikker nogle øl med dem, og langsomt kommer mere og mere op i gear. Det passer rigtig godt med DECAPITATED kl. 21:30, som vi, uden rigtigt at have lyttet så meget til dem før, har glædet os rigtigt meget til. Det er sådan et band, hvor man altid kan sætte pris på, at de kommer på anlægget, men derefter ikke rigtigt selv tænker på at lytte til dem, når man selv er DJ – det perfekte festivalband! 

DECAPITATED leverer en tonstung omgang dødsmetal, hvor stemningen er helt i top. Vi får crowdsurfet, headbanget, drukket nogle fadøl – den optimale COPENHELL-oplevelse. Det gode ved DECAPITATED er, at der lige er lidt mere groove over deres version af death metal, hvor vi også sagtens kan være med. Samtidig er der også en positiv energi over showet, som bare passer rigtig godt til COPENHELL-festivaloplevelsen – de måtte meget gerne kigge forbi igen!

black sabbath

Og så, kl. 23:00, er det tid til det nok største navn på COPENHELL nogensinde (og et godt stykke ud i fremtiden også): BLACK SABBATH. Det er tydeligt at mærke på menneskemængden i dag, at der er mange, som er kommet enten med endagsbillet eller har købt billet til hele festivalen, men kun vælger at komme i dag – og billetprisen for alle tre dage er vel heller ikke meget dyrere end, hvad det kunne have kostet i parken med VIP, Inner Circle, Golden Ticket og hvad det ellers alt sammen hedder? De gamle nisser har luret den – smart!

Vi formår at finde en okay plads halvvejs tilbage venstre for scenen, og rimelig meget på klokkeslættet går de gamle drenge på til deres sidste koncert på dansk jord. Det regner en smule, og vi er efterhånden en smule bombede, specielt ovenpå førnævnte DECAPITATED-koncert, og da der går et par numre, før vi rammer nogle af de helt store hits, som redaktionen er bedst kendt med, er det svært for os at komme helt op at ringe. Jo, historiemæssigt er det ret vildt at være vidne til deres sidste optræden i vores andedam, men de har bare aldrig betydet så meget for os, og derfor føles det lidt mere som pligt end lyst, at vi er her. Derfor vælger vi lidt over halvvejs inde i koncerten at give plads til dem, der klart er mere i stødet til Ozzy & co. for at finde plads inde i RIP-baren, der ligger nærmest øde hen. Der er heldigvis en DJ herinde, som vi får til at spille ELECTRIC WIZARD for fuld smadder, og sådan går vores sidste time på COPENHELL 2016: Headbangende i tørvejr til ELECTRIC WIZARD på anlægget, mens BLACK SABBATH siger farvel udenfor i regnvejret. Det er da lidt smukt på sin egen måde, ikke?

Vi takker for endnu et skønt år på Refshaleøen og har allerede klikket “deltager” på Facebook-eventet til næste år. Selvom vi som altid godt kunne bruge lidt more hardcore og metalcore på programmet (A DAY TO REMEMBER sidste år var en forrygende booking), så handler det jo lige så meget om omgivelserne og muligheden for at mødes med nye og gamle venner til et arrangement, hvor du bare ved, at folk dukker op – her skuffer COPENHELL endnu engang ikke. Now we play the waiting game…

copenhell

OPDATERING: Vi har nu fået mange flere billeder fra vores fotograf, så hop ind på Facebook med det samme og tjek dem her!